donderdag 11 september 2014

President naar Venezuela voor PetroCaribe-rijstdeal

President Desi Bouterse en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zijn in Venezuela waar ze een rijstovereenkomst zullen tekenen met president Nicolas Maduro. Het gaat om de uitvoer van 30.000 ton padie en 80.000 ton witte rijst. Over de prijs moet nog worden onderhandeld. 

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij die zich heeft beijverd voor deze overeenkomst is niet meegereisd. Hij is sinds gisteren tot eind van de maand met buitenlands verlof. Petro Caribe geeft de lidlanden toegang tot Venezolaanse olie tegen gereduceerde prijzen. Binnen de Petro Caribe is ook de Alba Caribe fonds waaruit de lidlanden kunnen trekken voor sociale en ontwikkelingsprojecten die te maken hebben met ontwikkeling van de energiesector in hun land.

PetroCaribe is bestemd voor de Caribische regio en is in 2005 in het leven geroepen door wijlen president Hugo Chavez. Suriname is net als Guyana lid van PetroCaribe. Minister Algoe heeft er steeds op gewezen dat voor de rijstsector, die zware tijden meemaakt mede door de dalende wereldmarktprijs, een plek moest zien te vinden in de PetroCaribe. Buurland Guyana maakt daar al gebruik van.

Het is te verwachten dat met de PetroCaribe-rijstdeal die minister Winston Lackin zal tekenen in Caracas, Venezuela de rijstboeren een goede perspectief hebben voor hun product. De president en minister Lackin zijn woensdagavond vertrokken naar Venezuela.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten