donderdag 11 september 2014

Meer vrouwen nodig in de politiek

10 Sep, 04:00
b100bde92cc8bc8209e96c8ae1c51087.jpg___ondertekening.jpg
De overeenkomst wordt ondertekend via Skype.
“Dit is een historisch moment, vooral nu zo vóór de verkiezingen. Wat wij willen is onze vleugels uitstrekken. We hebben vrouwen met kennis en capaciteit in Nederland, die hebben toegezegd te ondersteunen. We willen vrouwen zelfstandiger maken”, zei Ruth Wijdenbosch dinsdag bij de ondertekening van het samenwerkingsprotocol tussen de VPAS (Vrouwen Politieke Alliantie Suriname) en de VANPS (Vrouwen Alliantie Nationale Politieke Samenwerking Nederland) in NPS-partijgebouw Grun Dyari. 

Het doel van de samenwerking is om meer vrouwen in de politiek en het bestuur te krijgen en om hen te ondersteunen bij training en scholingsactiviteiten. Hierdoor moeten ze economisch weerbaar en zelfstandig zijn. Volgens Wijdenbosch kijkt de VPAS ook uit naar samenwerking met de Verenigde Staten, België, de Caricom en Unasur, “om van elkaar te kunnen leren.”
De techniek maakte het mogelijk dat beide partijen op afstand de ondertekening konden bewerkstelligen via Skype. In Nederland is Hellen Burleson-Esajas als voorzitter de vertegenwoordiger van de VANPS. De samenwerking is aangegaan voor onbepaalde tijd.

De organisaties richten zich op alle vrouwen, maar vooral die in politieke functies.“We moeten ervoor zorgen om in 2015 in elk geval niet meer te starten met vijf vrouwen in de DNA”. Dit terwijl er veel meer vrouwen aan de top zijn wat studie en diploma’s betreft, legt Wijdenbosch uit. De NPS heeft Wijdenbosch als enige vrouw (25%) uit de vier zetels in het parlement. Dit percentage moet echt tot minstens 50% worden verhoogd", meent Wijdenbosch.

De NPS-topper gaat ervan uit dat vrouwelijke kiezers inmiddels wel begrijpen dat ze op lijsten moeten stemmen waar vrouwen op voorkomen. Ze drukt hen ook op het hart vooral erop te letten dat die vrouwen ook op verkiesbare plaatsen staan, en niet zomaar aan het eind van een lijst.

Raoul Lith

Geen opmerkingen:

Een reactie posten