donderdag 11 september 2014

Bouterse's boodschap aan Alcoa: 'President wil dam hebben'

Stuwmeer suriname.
President Desi Bouterse heeft onomwonden aangegeven op een persconferentie vandaag dat de regering de Afobakadam wil overnemen. "Uiteraard is het zo dat we geen dingen gaan nationaliseren", zei het staatshoofd. Hij gaf Alcoa, met wie de presidentiële commissie, onder leiding van Dilip Sardjoe, onderhandelt in Amsterdam, een duidelijke boodschap. Op basis van goede onderhandelingen wil de regering de dam hebben. Alcoa moet zo slim zijn om goed hierover om de tafel te zitten. 

Bouterse benadrukte dat de dam ruim vijftig jaar geleden gebouwd is met een duidelijk doel. Er is een groot oppervlakte aan land met diverse natuurlijke hulpbronnen onder water gezet. Mensen hebben enorm veel geleden en werden gedwongen om hun woonplaats te verlaten. De president benadrukte dat Suralco energie zou opwekken om aluminium te smelten. Dit wordt niet meer gedaan. De aluminiumsmelterij is ontmanteld.

Suralco heeft honderden miljoenen verdiend door de stuwdam. De energie wordt aan de Staat verkocht, waarvoor US$ 60 miljoen wordt betaald op jaarbasis. Er moet weer een contract worden gesloten dat ongeveer US$ 80 miljoen zal kosten. Bouterse zei dat Staatsolie Suralco voor 130 miljoen subsidieert. Suriname heeft in de Tweede Wereldoorlog het meeste bauxiet geleverd voor de geallieerden. De president hoopt dat in goed overleg tot overeenstemming wordt gekomen met Alcoa, zodat partijen na een relatie van honderd jaar, als goede vrienden uit elkaar kunnen gaan.klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten